A klíma beltéri egység elhelyezésekor a legtöbb ügyfél ajánlat kérésekor a lakás teljes alapterületét veszi figyelembe. Teljesítményük alapján a készülékek képesek lehetnek megfelelően hűteni/fűteni az adott területet, de sajnos a legtöbb esetben a lakás elosztása miatt ez nem képes optimálisan működni.

Abban az esetben, ha például egy nappaliban szeretnénk elhelyezni a klíma beltéri egységet és nyílik belőle egy hálószoba, vagy másik helyiség, jó esetben felszerelhető a klíma az ajtóval szemközti falra. Így a nappaliban lévő klíma beltéri lehűti/befűti azt, de közben átfújja a kezelt levegő egy részét az ajtónyíláson a lakás más részeibe is, ahol lehet, hogy nem olyan mértékben, de kis idő elteltével jól érezhető lesz a hatása.

klíma beltéri egység

Ha ez nem kivitelezhető, akkor a legmegfelelőbb több, kisebb teljesítményű készülék elhelyezése a különböző helyiségekbe.

klíma beltéri egység

Ilyenkor is megoldás lehet, hogy a nappaliban lévő klíma beltéri egységet az ajtóval szembe szereljük fel, de ebben az esetben nem lehet garantálni, hogy a többi szobában is megfelelő komforthőmérséklet alakul ki. Sajnos ez ügyben nem tudunk előre nyilatkozni, sokat nyom a latba az emberi tényező. Ki mennyire fázós, vagy éppen mennyire szereti a hideget/meleget. Van, akinek elég néhány °C-kal hűteni a levegőt, de akad, akinek a hűtőgép hőmérséklete lenne az ideális. Egyeseknek elég télen is a 20°C, másoknak a 25°C is kevés.

A beltéri helyének meghatározása

A klíma beltéri egység minden általánosan használt falfelületre felszerelhető (tégla, beton, gipszkarton, fa, fém, ytong, stb.)

A klíma beltéri egység általános mérete 80-90 cm hosszúság, 28-30 cm magasság. A mennyezettől a készülék teteje minimum 10-15 cm-re kell hogy legyen a megfelelő működés és a szerelhetőség miatt. Ez nagyon fontos, mert a falszakaszon lehet fűtési vagy egyéb cső, mely útban lehet. Ajtó – ablaknyílás fölé elhelyezve figyelembe kell venni az áthidalót, aminek megfúrása, ezzel meggyengítése problémát okozhat. Tehát itt is jó, ha több hely van, körülbelül 50 cm a tok felett. Természetesen minden eset más és más, ezért is fontos az előzetes felmérés.

Ügyelni kell még a szoba berendezésére is, főképp hűtési üzemmód használatakor. A hideg levegő nehezebb, ezért lefelé száll. A klíma beltéri egység ventilátora akár vízszintes irányba is tud fújni a terelőlapát segítségével, de a készülékkel szemben, tőle néhány méter távolságra már közvetlenül érheti az embert a hűs fuvallat. Mivel a klímából hűtés üzemben 9-10°C-os levegő távozik, így ez hosszú távon nem csak kellemetlen érzés lehet, de megfázáshoz, ízületi fájdalmakhoz is vezethet.

Ezen okok miatt úgy kell a klíma beltéri egységet felszerelni, hogy ez a hatás ne okozzon gondot. Ha fekvő – ülőalkalmatosság van a szobában, azok fölé, vagy tőlük távolabb, hozzájuk képest oldalfalon kell elhelyezni a klíma beltéri egységet. Így a távozó hideg levegő a fejünk felett halad el, illetve tőlünk távol „esik” le.

klíma beltéri egység
klíma beltéri egység

A klíma beltéri egység helyének meghatározásánál figyelembe kell venni az esztétikát, de nem mellékes, hogy a kintről érkező meleg, illetve hideg hőhatás forrása az ablakoknál, teraszajtóknál érzékelhető leginkább. Ezért optimálisabb lehet a hatásfok szempontjából a nyílászárókhoz közelebb tenni.

Csőhossz és szintkülönbség

A split klímák részegységeinek – klíma beltéri és kültéri egység – távolságát és szintkülönbségét minél kisebb méretűre kell tervezni. Bár a gyártók 15-20 m-es csőhosszúságot és 8-10 m-es szintkülönbséget (gyártó és főleg teljesítmény függő) is megfelelőnek tartanak, minél hosszabb a nyomvonal és minél nagyobb a szintbéli különbség, annál jobban erőlködik a készülék, ami az élettartamára negatív hatással lehet. A legjobb, ha a csövezés hosszúsága 2-3 m – 7-8 m-ig terjed nem túl sok kisívű és nagy szögű hajlítással, a szintkülönbség pedig néhány méternél nem több, főképp, ha a kültéri feljebb van a klíma beltéri egységnél. Ez a kültériben található kompresszor-motor olajozását nehezíti meg.

Az egységek alap hűtőközeg töltete gyártótól függően bizonyos nyomvonal hosszúságig elegendő, álltalában 6-8 m. A hosszabb csövezésű rendszerekre plusz hűtőközeg töltése szükséges, ami további költséget generál.

Összefoglalva, hogy mire kell törekednünk

  • a lakás elosztása és berendezése alapján a legjobb megoldás megtalálása
  • megfelelő falfelület a beltéri helyigénye miatt
  • minél rövidebb csövezési nyomvonal a kültéri egységig

Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és 10.000 Ft kedvezményt adunk az első klíma megrendelésből!