Klíma kültéri egység

Az első és legfontosabb, hogy az adott házban (társasházak) milyen szabályok vonatkoznak a klíma kültéri egység elhelyezésére (önkormányzati szabályok, városkép, műemlék védelem, házirend stb.)? Ezen információk, esetlegesen engedélyek beszerzése szükségessé válhat. Legegyszerűbb a közös képviselőtől érdeklődni, mit lehet és mit nem, még a felmérés előtt, hogy a felmerülő kérdésekre azonnal választ kaphassunk.

A „Klíma beltéri egység ideális elhelyezése” cikkünkben olvasható okok miatt a klíma kültéri egységet lehetőség szerint minél közelebb és minél kisebb szintkülönbséggel kell felszerelni a klíma beltérihez képest. Fontos még szem előtt tartani azt, hogy a klíma készüléket karbantartani és esetleg javítani is kell majd, így jobb, ha egyszerűbben elérhető. A rögzítésnek több módja van, legáltalánosabb a fali tartókonzol használata.

Ezek elhelyezése faltípustól, hőszigetelt fal esetén annak vastagságától függően a megfelelő csavarrögzítéssel történik. A munka elvégzését létra segítségével, kívülről oldjuk meg. Ha azzal már nem biztonságos magasságban kellene szerelni (társasházak emeletei), ott az ablak alá való elhelyezést javasoljuk. Ilyenkor mindent belülről, az ablakon kihajolva szerelünk fel. Néhányaknak gondot okoz, hogy a klíma kültéri egység felső részéből látszik pár centi az ablakból, de sajnos ezeknél az eseteknél sem oldalra sem túl mélyre nem rakható a klíma kültéri egység. Úgy a konzolok felszerelése, a klíma kültéri egység kihelyezése és a csövek, kábelek bekötése nem megoldható. Alpinista segítségét lehet kérni, de az plusz költség, illetve a karbantartások és esetleges későbbi javítások során is szükség lehet rá, ezért nem szoktuk ajánlani.

Klíma kültéri egység helyigény

Amennyiben a  kültéri egység tervezett helye felett van valami (terasz födém, tető szerkezete, gázcső stb.), az befolyásolja a szerelés magasságát. Az klíma kültéri egység általános mérete 80-90 cm szélesség, 55-60 cm magasság és a faltól 45 cm mélység. A gép tetejétől minimum 10-15 cm hely szükséges, ami azt eredményezi, hogy az alja a felette lévő pl. födémtől akár 75-80 cm-re is lehet, ezzel akadályozva esetleg az alatta való szabad elhaladást.

klíma kültéri egység - Ozopa klíma

A másik fontos tényező, hogy a klíma kültéri egység bekötő csonkjai, elektromos csatlakozásai szemből nézve a jobb oldalon találhatóak, ez okból a felszerelésre szánt falszakaszra merőleges, jobb oldali faltól vagy ablaktól az klíma kültéri egységnek minimum 25-30 cm-re kell lennie, hogy a szerszámokkal a bekötés során elférjünk.

klíma kültéri egység - Ozopa klíma

A fali konzol használatán kívül alkalmazunk még a földre helyezhető talpkonzolt is.

klíma kültéri egység - Ozopa klíma

Erre rögzítve a készüléket közvetlenül a teraszra, lapostetőre, ház körüli járdára, kert talajára helyezhetjük. A talpkonzol a talajtól kb. 10 cm-re elemeli a klíma kültéri egységet és plusz stabilitást ad neki, valamint a rezgéscsillapításban is segít.

Mire kell még figyelni?

A  kültéri egység a split klímák legzajosabb része. A hangját több összetevő adja, a ventilátor által keltett légzaj és a kompresszor motorjának működéséből adódó búgó hang és rezonancia.

A legjobb, ha külső, nem körbezárt falra tudjuk felszerelni. Ilyenkor semmi nem akadályozza a kifújt levegő, a hő és a zaj terjedését, ezekre negatív hatással lehet egy belső udvaros társasház udvarra néző falán:

  • maga a belső udvar
  • a kültéri felett lévő gang
  • közeli zárt lépcsőház
  • szorosabban határolt beugrók
  • oldalról, felülről határolt teraszon vagy erkélyen van fali konzolon
  • oldalról, felülről határolt teraszon vagy erkélyen van talpkonzolon. Ebben az esetben az is számít, hogy az erkély korlátja milyen kialakítású, rácsos szerkezetű, vagy pl. teli beton fal vagy üveg.

Ezek mind a hang terjedését gátolják, a hangot visszaverik. E miatt hallható hangosabbnak, mint az valójában.

Szerencsére a gyártók egyre halkabb és jobb készülékeket csinálnak, így a fent említett hatások miatt sem kell túlzottan zavaró hangokra számítani. Csukott nyílászáróknál egyáltalán nem, vagy alig hallható a klíma kültéri egység által keltett zaj.

Fűtésre használt készülék esetén a pára a klíma kültéri egység felületén csapódik le. Ennek elvezetéséről gondoskodni kell, ha szükséges.

Sátortető és könnyűszerkezetes házak

Sátortetőre történő szerelést csak végső esetben szoktunk ajánlani. Építés alatt álló tetők esetén egyszerűbb a helyzet, de kész tetőknél túl körülményes és költséges ez a megoldás. Ennek okai a következők:

  • A tető szerkezete elvezeti a klíma kültéri egység rezgéseit és hangját, ami zavaró lehet a tetőtéri lakásokban élők, illetve a tetőtérben kialakított helyiségekben tartózkodók számára.
  • A tetőkonzol jóval drágább, mint a sima oldalfali konzol.
  • A csőnyomvonal kialakítása nehezebb lehet, kész tetőnél, beépített tetőtérnél komolyabb bontási, majd helyreállítási munkákkal járhat. A munkálatokra más szakemberekre is szükség lehet (gipszkartonos, festő, ács)

Mindezektől függetlenül felszerelhető a klíma kültéri egység, ehhez speciálisan kialakított, különböző szögekbe állítható tetőkonzolokat lehet beszerezni. Van, amelyik kifejezetten cseréptetőre való, ezeknél a konzol egy „kampóval” a végén a cserép alatt a tetőszerkezet megerősített léceibe akad bele.

konzol - Ozopa klíma
konzol - Ozopa klíma

Zsindelyes tetökhöz hasonló kialakítású, szögben állítható konzolok vannak, de a tető kialakítása miatt ezeket csavaroznunk kell a szerkezethez.

sátortető - Ozopa Klíma

Manapság egyre többen építenek könnyűszerkezetes házat. Klímaszerelés szempontjából a ház falának szerkezete megnehezíti a dolgunk, mivel a rétegek nem rendelkeznek túl nagy teherhordó képességgel. Ilyen esetben a legjobb, ha már tervezéskor kijelölik a klíma kültéri egység helyét és az építés során ezen a területen a fal szerkezetét olyanra készítik, hogy alkalmas legyen egy klímakültéri biztonságos felfogatására. A sátortető szerkezethez hasonlóan az így készült házak szerkezete is jobban vezetheti a rezgést és a hangot.

Amennyiben már elkészült könnyűszerkezetes ház klimatizálására kerül sor, sajnos csak talpkonzol segítségével a talajra tudjuk helyezni a készüléket.

Kérje ingyenes ajánlatunkat!